Neden Çocuklar Erken Yaşta Spor İle Tanışmalıdır?
Sporun önemini anlatmak elbette ki yersiz olacaktır. Herkes bilir ki düzenli olarak spor yapan herkes başta fiziksel olmak üzere ruhsal ve mental olarak gelişir. Bununla birlikte sporun özellikle çocukların hayatlarındaki yerini ve önemini sürekli olarak göz ardı etmekteyiz. Gelişme döneminde olan çocuklarının neden en az 1 spor dalıyla ilgilenmelerinin bu kadar önemli olduğunu merak ediyorsanız o zaman okumaya devam edin.
Çocukların Yaşlarına Göre Fiziki Durumları
Bebekler ilk doğdukları andan itibaren spor yapmaya hazır olmazlar ne yazık ki. Bunun nedeni ise geçirdikleri fiziksel değişimlerdir. Örneğin 1 yaşın altında olan bebekler bilinçli hareketler yerine refleks hareketler sergilemektedirler.
1 ile 2 yaş arasında çocuklar ise ilkel hareket döneminde oldukları için sporun disiplinli hareketlerine uyum sağlayamazlar. 2 ile 6 yaş aralığındaki çocuklar ise temel hareketler dönemindedir. 3 yaşında çocukların kasları esnek olduğu için de spora başlamak için en uygun yaş olarak biliniz.
Çocuklar 7 yaşını geçtiklerinde ise sportif hareketler dönemine girmiş olurlar ve uzmanlaşmak için bu yaştan sonra disiplinli bir spor eğitimi almaya hazır olurlar. 7 yaşından sonraki dönemde çocuklar hem kaba hem de ince motor hareketlerini hızlı bir şekilde tecrübe ederek içselleştirebilirler.
Eğer çocuğunuzun ileride başarılı bir sporcu olmasını istiyorsanız o zaman 3 yaşından itibaren düzenli olarak spor yapmasına imkan tanımalısınız. 3 yaşında bir çocuk için en uygun olan spor dalı ise cimnastiktir. Çünkü cimnastik kasların daha esnek ve daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Daha sonrasında ise çocuklarınızı yüzme sporuna göndererek bütün kaslarının çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu iki spor dalı ile başlangıç yapan çocuklar hangi spor dalını seçerlerse seçsinler spor hayatlarına 1-0 önde başlamaktadırlar.
Çocuklarımızı Neden Spora Yönlendirmeliyiz?
Erken yaşlarda spora yönlendirilen çocuklar ile hiç spor yapmayanlar arasında çok büyük farklar görülmektedir. Bunun sebebi ise sporun çocukların birçok gelişim alanında pozitif etki yaratmasıdır.
Disiplinli Bir Hayat Yaşamalarında Etkili Olur
Sporun en büyük özelliklerinin başında disiplin gelmektedir. Çünkü hangi spor olursa olsun her zaman söz konusu olan bir hedef vardır ve bu hedefe ulaşmak da disiplinli çalışmaktan geçmektedir. Bunların yanında sporların kuralları değişime kapalı olduğu için çocukların kurallara daha rahat bir şekilde uyum sağlamalarını da mümkün kılmaktadır.
Özgüveni Arttırır
Spor yapmanın çocuklarınıza katacağı bir diğer artı değer ise kendilerine olan güvenlerini arttırmasıdır. Sahalarda kazandıkları başarılar ile başarı duygusunun tadına varırlar ve bu durum özgüvenlerinde büyük etkiler yaratır. Diğer bir yandan spor yaparken tek başlarına olmaları nedeniyle kendi güçlerini farkında olmaları da özgüvenleri üzerinde büyük katkı sağlamaktadır.
İşbirliğini Öğrenirler
Hayatlarında spor olan çocuklar işbirliğinin en etkili şekilde nasıl yapılacağını da öğrenmiş olurlar. İster takım sporlarından birini yapsın ister bireysel bu durum değişmez. Takım sporları yapan çocuklar bir takımın parçası olmayı ve nasıl birlikte başarabileceklerini öğrenirken, bu durum bireysel yapılan sporlarda da değişmemektedir. Çünkü bireysel sporlarda dahi her zaman bir grup söz konusu olmaktadır.
Hastalıklardan Uzak Kalmalarını Sağlar
Spor yapan çocukların sporla birlikte sadece kas ve kemik sistemi değil; kalp ve damar sağlıkları, solunum sistemleri ve sindirim sistemleri de gelişme göstermektedir. Bu durum hem çocukluk hem de yetişkinlik dönemlerinde onları tansiyon, kalp sindirim sistemi hastalıkları gibi kronik hastalıklardan uzak tutacaktır.
Ruhu ve Bedeni Dengeler
Spor yapan çocuklarda görülen en büyük farklardan biri problem çözme yeteneklerinde ki gelişmelerdir. Çünkü spor yaparken çocuklar hiç kimsenin etkisi altında kalmadan tamamen kendi başlarına karar vermek ve problemlerini çözmek zorundadır.
Diğer bir yandan spor yapmak çocukların dikkat sürelerini uzatmasının yanında daha derin odaklanmalarına ve reflekslerinin daha güçlü olmasını da sağlamaktadır. Çocuklarda ki bu değişikler ise bilişsel gelişimlerinin en büyük göstergeleridir.
Sporun stresi azaltma etkisi de spor yapan çocukların daha mutlu olmalarını sağlamasının yanında depresyona çok daha az girmelerini de sağlamaktadır. Dengeli bir duygu dünyası oluşturan bu çocuklar bu sayede kötü alışkanlıklarda da uzak kalabilmektedir.
Akademik Başarıları Yükseltir
Sporun çocuklara kazandırdıkları arasında matematik becerileri ön plana çıkmaktadır. Spor yapan çocukların çok daha iyi problem çözebilme ve hızlı karar alabilmeleri sayesinde matematik yetenekleri de gelişmektedir.
Bunların yanında spor yapan çocukların diğer çocuklara oranla yeni konuları daha kolay kavradıkları ve hafızalarının daha güçlü olduğu da bilinen diğer faydaları içerisinde yer almaktadır.
Ergenliğin Daha Kolay Geçmesini Sağlar
Ergenlik döneminde bulunan çocuklar büyük bir değişimin içerisinde oldukları için çok fazla stres yükü altında kalmaktadırlar. Bu sebeple düzenli olarak spor yapmaları sahip oldukları fazla enerjilerini atmalarını sağlamalarının yanında özgüvenlerinin gelişmesine, beden algılarının düzenlenmesine ve sosyalleşmesine de katkı sağlayarak bu dönemin olumsuz etkilerini en aza indirmektedir.
Güçlü Bağışıklık Sistemi
Düzenli olarak spora devam eden çocukların genellikle edindikleri bir diğer yeterlilik ise düzenli ve sağlıklı beslenmeleridir. Spor ise bağışıklık sistemini güçlendiren en güçlü silahların başında gelmektedir. Dolayısıyla düzenli olarak spor yapan çocuklarda enfeksiyonlara çok daha az rastlanmaktadır.