TURİZM PAZARLAMA VE SOSYAL MEDYA İLİŞKİSİ

TURİZM PAZARLAMA VE SOSYAL MEDYA İLİŞKİSİ

 

Farklı Turizm Pazarlama Stratejileri Gezginlerin Tercihlerini Etkilemek İçin Sosyal Medyada Nasıl Uygulanır?

Doğru ve etkin bir şekilde kullanıldığında dijital platformların önemli faydaları bulunmaktadır (Kiralova ve Pavlickeka 2014):

  • Turistik bir yerin önde gelen bir farkındalığını yaratmak
  • Bir konjonktürde turistik yer imajına katkı sağlamak veya olumsuz bir imajı yönlendirmek
  • Gezginlerin seyahatlerini planlamalarına yardımcı olmak ve turizm lokasyonu fikrini akıllarında tutmak
  • Çeşitli kampanyalar ve indirimler ile elden çıkarma işlemlerini basitleştirmek
  • Uzatma turistik çekiciliklerinin farkındalığını yaratarak gezginlerin eylemlerini etkilemek

 

Şu anda dünya çapında aktif olarak kullanılan binden fazla dijital platform var. Her biri turizm hakkında bilgi veren ve kulaktan kulağa iletişim kanalı olan birer kaynaktır. Turizm ve seyahat sektörünün yoğun olarak kullandığı ve ziyaretçilere turizm hakkında derinlemesine bir bakış sağlamak amacıyla en sık kullanılan sosyal medya platformları aşağıda listelenmiştir. Son zamanlarda önemli bir dönüşüm geçirerek turistik tanıtım platformu olarak kullanılma biçimlerini etkilemiştir.(COMCEC Coordination Office, 2015) .

Facebook

Paylaşılabilir içeriklerle ücretsiz erişimi yönetme yeteneği sessizce önemini yitirse de, Facebook platformunu paraya çevirmeye başlıyor. Buna ek olarak, oluşturulan içerik miktarı tüketilen içerik miktarını aşmaktadır. Son üç yıl boyunca, Facebook, projeksiyonunu, müşterilerine tüm bireysel ve turistik cazibe ağlarından iletmekten, platform kullanıcılarının endişelerine göre çeşitlendirilmiş algoritmasına dayalı olarak madde yüklemek için değiştirdi. Sayfalar, demografik özelliklere ve kullanıcıların ilgi alanlarına dayalı olarak çeşitli premium planlarla içeriklerinin görünürlüğünü artırabilir.(COMCEC Coordination Office, 2015) .

Twitter

Twitter uzun yıllar sadece metin tabanlı içerik paylaşma imkanına sahipti ancak son iki yılda Twitter önceki versiyonuna göre daha görsel bir platforma dönüştü. 2014 yılının sonunda Twitter, turizm ve seyahat organizatörlerinin hedef kitlelerine ulaşmasını sağlayan Twitter Kartlarını şu şekilde tanıttı:

  • Platformlarına kaydolun
  • Mobil uygulamalarını indirin
  • Bir e-posta listesine kaydolun.
  • Mobil uygulamalar aracılığıyla paketlerin veya fırsatların promosyonları
  • Daha büyük galeri tarzı görüntülerle ek marka değeri yaratın

Bunu akılda tutarak, organik olarak oluşturulmuş bir ağ varsa Twitter’ın özü görülebilir.

Facebook’un yaptığı gibi Twitter, Twitter’ın içeriğinin farklı düzeylerde güvencesini hedef kitlelere önererek ve ileterek platformunda para kazanmaya başladı.(COMCEC Coordination Office, 2015) .YouTube

Seyahat içerikleriyle ilgili görüntüleme sayıları, yıllık ortalama yüzde 118 ve bir telefon uygulamasında izlenen videoların yaklaşık yüzde 30’unu artırdı. Eğlence amaçlı seyahate çıkanların yüzde 65’i seyahate çıkmayı planlarken YouTube’da seyahat temalı videolar izliyor, insanların yüzde 48’i ne tür bir gezi seçeceklerine karar vermek için videolar izliyor ve yüzde 61’i turizm kararını seçerken video izliyor. . Yüksek kaliteli video içerikleri, karar vermede önemli bir lider olabilir. Google’a göre, YouTube’un ana şirketi “gezginler sadece video izlemekten fazlasını yapmak istiyor; içerik oluşturucular ve markalarla bağlantı kurmak istiyorlar”(Google, 2014) ,(COMCEC Coordination Office, 2015) .

Instagram

Ayrıca Instagram dünyası, belirli bir konuyla alakalı hashtag’lere güvenir. Bu durumda konu turizmdir. Turizm ve seyahat firmaları, Instagram kanalı veya diğer dijital platformlar üzerinden fotoğraf paylaşabilmektedir. Facebook’un yaptığı gibi, seyahat fotoğrafları, seyahat fikirleri için Instagram’da büyük önem taşıyor. Instagram, yeni kısa videolarla yeteneklerini pekiştirdi. Instagram etkisini artırdıkça, ücretli maddelerin tanıtımının görüntülendiğini görüyoruz. Bazı uzmanlara göre Instagram, Facebook’un yaptığı gibi devasa bir hedefleme tanıtım platformu oluşturmaya çalışıyor.(COMCEC Coordination Office, 2015).